Richard Årlin på Galleri Örhänget


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

Galleri Örhänget visar Richard Årlins utställning om processen kring hans projekt ”Boken om Jonas” exklusivt för Biblismedlemmar onsdag den 13 december kl. 18. Adress Höga Stigen 3, Mosebacke
Begränsat antal personer till 12 personer och föranmälan senast 11 december till gunilla.eldebro@kb.se

Richard Årlin är sedan länge en av de mest konsekventa och egensinniga konstnärerna i Sverige. Ursprungligen koppargrafiker har han alltmer låtit sin fascination för tryckprocessen styra sin verksamhet. Idag är han en enmans bokhistorisk institution, en hantverkare som behärskar alla stadier i trycksaksframställning och en konstnär som låter ett sällsamt poetiskt sken falla över mänsklighetens viktigaste uppfinning: boken.

Till sin andra utställning på Galleri Örhänget har Årlin – från den absoluta grund som består i att han själv samlar in och river den lump som han tillverkar sitt tryckpapper av – framställt en liten upplaga av profeten Jonas bok ur Gamla testamentet. Texten återges dels på latin efter Versio Vulgata sådan den bibelutgåvan trycktes av Sweynheym & Pannartz 1471 i Rom, dels på svenska i konstnärens egen översättning. Magnifika och dramatiska helsidesbilder illustrerar berättelsen om den helige mannen som uppslukas av den stora fisken. Därutöver ingår en redogörelse för Sweynheym & Pannartz andra typsnitt Edwino, som Årlins bok är tryckt med (i en av honom själv nytillverkad replik), efterskrift och noter. Helheten är fullkomligt förbluffande – detta är hantverk som konst, konst i oupplöslig förening med handens verk. Boken, framställd i 50 exemplar, finns till salu under denna världspremiär för Ionas Propheta i Richard Årlins version, liksom lösa bilder och mycket annat.

Utställningen blir en installation, en värld i sig, en dokumentation av en mångårig process och en redovisning av en allt uppslukande kärlek till bokhantverket.